Een tijdelijke ontsteking van de alvleesklier noem je acute pancreatitis. Als de alvleesklier langdurig ontstoken is of als de ontsteking voortdurend terugkomt heet dat chronische pancreatitis.
Er zijn verschillende oorzaken voor chronische pancreatitis:

  • Overmatig drankgebruik
  • Roken
  • Genetische afwijkingen (familiaire aanleg)
  • Auto-immuun ziekten
  • Stofwisselingsziekten
  • Obstructie van de alvleesklierafvoergang (galstenen, tumor)
  • Medicijngebruik
  • Herhaalde aanvallen van acute pancreatitis
  • Beschadiging van alvleesklier als gevolg van een ongeval

Een erfelijke vorm van chronische pancreatitis komt maar weinig voor.
Waarschijnlijk heeft u last van buikklachten zoals diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel. Bij een verminderde werking van de alvleesklier is sprake van tekort aan alvleesklierenzymen en wordt het voedsel niet goed verteerd. Er komen dan te weinig enzymen voor de spijsvertering in de dunne darm beschikbaar. U heeft alvleesklierenzymen nodig die u helpen bij het opnemen van de energie die u uit uw voeding haalt.

De alvleesklier maakt onder andere het hormoon insuline aan, dat een rol speelt bij het op peil houden van de bloedsuikerspiegel. Dit wordt de hormonale oftewel endocriene functie van de alvleesklier genoemd. De alvleesklier reageert op de hoeveelheid suiker in het bloed. Is het suikergehalte verhoogd (bijvoorbeeld na een maaltijd), dan wordt er meer insuline aangemaakt en minder glucagon. Bij een te laag suikergehalte gaat de alvleesklier minder insuline produceren en meer glucagon. Zo blijft het suikergehalte in evenwicht, wat essentieel is voor al onze lichaamsorganen.

Om de hevige pijn te bestrijden, krijgt u eerst pijnstillers voorgeschreven. Behandeling van chronische pancreatitis is onder te verdelen in enzymtherapie, verbetering van het voedingspatroon en pijnbehandeling. Lees meer over de behandeling van chronische pancreatitis
U heeft alvleesklierenzymen nodig voor het verteren van uw voedsel. Enzymen zorgen dat het voedsel wordt afgebroken en ze helpen bij het opnemen van de energie die u uit uw voeding haalt. Een slechte voedingstoestand en tekorten aan belangrijke vitaminen A, D, E en K komen veel voor bij patiënten met een tekort aan alvleesklierenzymen. Hierbij gaat het vooral om een tekort aan het enzym ‘lipase’ (vetvertering). Gezonde voeding hoort onder andere vet te bevatten, want vet is een belangrijke bron van energie.
Meer informatie over enzymen
Bij het onderdeel voeding vindt u meer informatie en voedingsadviezen. Bij iedereen reageert het lichaam toch weer anders op voeding. Het advies is contact op te nemen met een diëtiste voor een persoonlijke begeleiding. Door voeding en leefstijl aan te passen ondervinden veel mensen met chronische pancreatitis minder klachten.
In de alvleesklier worden de belangrijke hormonen insuline en glucagon aangemaakt. Deze hormonen spelen een essentiële rol bij de suikerstofwisseling in ons lichaam. Zij zorgen ervoor dat het bloedsuikergehalte in het lichaam in evenwicht blijft. Als de alvleesklier door chronische pancreatitis niet meer goed functioneert en er niet meer genoeg insuline wordt aangemaakt, kan er diabetes ontstaan. Diabetes kan behandeld worden door middel van een dieet en injecties met insuline. Een diëtist kan u begeleiden bij het dieet bij diabetes.
Bij een chronische pancreatitis wordt alcohol ten zeerste afgeraden. Alcohol kan de achteruitgang van de alvleesklier versnellen en veel pijn veroorzaken.