Bij een acute pancreatitis wordt u meestal opgenomen in het ziekenhuis. Als u pijn heeft, worden hiervoor pijnstillers voorgeschreven. De behandeling is daarna gericht op het voorkomen van complicaties en het wegnemen van de oorzaak. Soms mag u een korte tijd niets eten om de alvleesklier rust te geven. Als galstenen de oorzaak zijn van de acute pancreatitis, verwijder je ook vaak de galblaas. Zo nodig volgt er een operatie om het ontstoken en afgestorven alvleesklierweefsel te verwijderen.

Als de oorzaak onbekend is, bekijkt de arts gedurende de eerste paar dagen hoe de klachten zich ontwikkelen. Via een infuus wordt vocht toegediend. Soms is bijvoeding/extra voeding in de vorm van sondevoeding of voeding via het infuus nodig om ervoor te zorgen dat een patiënt voldoende voedingstoffen binnen krijgt. Sondevoeding is vloeibare voeding die door een slangetje (voedingssonde) rechtstreeks via de neus, slokdarm en maag in de dunne darm komt. Zodra het mogelijk is, wordt opnieuw overgeschakeld op vetarme, licht verteerbare en volwaardige voeding. De meeste patiënten zijn na een periode van 1 à 2 weken volledig hersteld.

Bij complicaties zoals een infectie of het afsterven van een deel van de pancreas is behandeling op intensive care soms noodzakelijk. Verschillende lichaamsfuncties zoals bloeddruk, bloedgassen, hartslag worden dan zorgvuldig in de gaten gehouden. Ook ondersteuning van de ademhaling en van de nierfunctie zijn van belang. Zo nodig volgt er een operatie om het ontstoken en afgestorven alvleesklierweefsel te verwijderen.

In sommige gevallen schrijft de arts antibiotica of andere medicijnen voor.