In het geval van chronische pancreatitis worden perioden van veel klachten vaak afgewisseld met klachtenvrije perioden. Het moment van het ontstaan van klachten verschilt per persoon.

Veel voorkomende klachten en symptomen zijn:

Hevige buikpijn

Hevige buikpijn is de meest voorkomende pijnklacht. Deze pijn kan continu aanwezig zijn of in aanvallen opkomen, vaak na het eten van voedsel. Vooral jonge patiënten hebben veel pijn. Bij oudere patiënten is de pijn vaak minder. De pijn kan uitstralen naar de rug, linkerzij en linkerschouder. Karakteristiek voor de pijn is de neiging om voorovergebogen te gaan zitten met de knieën op de borst. Bijkomende klachten zijn misselijkheid, braken, winderigheid, een opgeblazen buik, koorts en een versnelde ademhaling.

Vetdiarree

Door een tekort aan het alvleesklierenzym ‘lipase’, ontstaat er vetdiarree. Vet uit de voeding wordt door het tekort aan enzymen niet goed verteerd en verlaat onveranderd met de ontlasting het lichaam. Omdat vetten nodig zijn voor een goede opname van bepaalde ‘vetoplosbare’ vitaminen (zoals vitamine A, D, E en K), kunnen er tekorten ontstaan aan deze vitaminen. Samen met de vetdiarree verdwijnen namelijk ook deze vitaminen uit ons lichaam. Een tekort aan deze vitaminen kan leiden tot verschillende problemen. Zo kan een tekort aan vitamine D onder meer leiden tot botontkalking (osteoporose).

Gewichtsverlies

Door een tekort aan alvleesklierenzymen wordt een groot deel van de uit voedsel afkomstige vetten, koolhydraten (suikers) en eiwitten niet opgenomen in de darmen. Het lichaam krijgt onvoldoende bouwstoffen binnen en gaat aanspraak maken op zijn reserves (vet- en spierweefsel). Patiënten kunnen hierdoor ernstig vermageren. Ook de angst om te eten (door de toename van pijn) speelt hierbij een rol. Diabetes (suikerziekte) kan ontstaan omdat na verloop van tijd ook de productie van het hormoon insuline door de alvleesklier afneemt.

Geelzucht

Als de ontstoken en opgezwollen alvleesklier de afvoergang van de galblaas dichtdrukt, ontstaat er geelzucht. Omdat de gal namelijk niet meer vrij door kan stromen, ontstaat er galstuwing. Het zichtbare gevolg van galstuwing is geelzucht. Hierbij zijn het oogwit en de huid geelbruin gekleurd. Op den duur kan galstuwing leiden tot ernstige leverbeschadiging (levercirrose).

Pseudocyste

Bij sommige patiënten ontstaat er een pseudocyste. Dit is een duidelijk afgegrensde holte gevuld met vocht die, afhankelijk van de grootte, allerlei klachten kan veroorzaken. Doordat de cyste tegen de maag en/of darm aandrukt, kan er sprake zijn van misselijkheid, braken en pijn. Als de cyste de galwegen dichtdrukt, ontstaat er geelzucht.

Psychosociale problemen

Zoals bij elke chronische ziekte hebben patiënten met chronische pancreatitis meer kans op het ontwikkelen van een depressie en angst- en paniekstoornissen. De klachten van de ziekte hebben veel invloed op het dagelijks functioneren en zorgen voor een verlaagde kwaliteit van leven. Bij sommige patiënten kan deze invloed zo groot zijn dat dit leidt tot arbeidsongeschiktheid en sociaal isolement. Het is van groot belang om hier aandacht aan te besteden en extra ondersteuning te krijgen. U kunt altijd informatie hierover opvragen bij uw behandelend arts. Ook kunt u contact opnemen met de Alvleesklier Vereniging.