Veel mensen met chronische pancreatitis kunnen en willen blijven werken. Het is immers een belangrijk onderdeel van je leven, naast dat je er de kost mee verdient, heeft het ook een belangrijk sociaal aspect.

(Chronische) pancreatitis kan zeker van invloed zijn op je werk. Je kunt je sneller moe voelen, je kunt pijn ervaren en je hebt misschien een langere hersteltijd nodig na inspanning. Werken met een chronische ziekte zoals (chronische) pancreatitis is niet altijd vanzelfsprekend. Ook zijn werkgevers er vaak nog niet op ingesteld.

Herkenbare situaties

De volgende werk gerelateerde situaties zullen misschien wel herkenbaar voor je zijn:

  • Je hoofd wil van alles maar je lichaam werkt je tegen. Het voelt alsof je lichaam je in de steek laat en niet weet waar je aan toe bent.  Je hebt geen idee wat je lichaam wel of niet aan kan, waardoor je het vertrouwen in je lijf kwijtraakt.
  • Je hebt veel pijn wat je veel energie kost. Ook ben je bang dat je misschien nog meer pijn krijgt. Je onderneemt daardoor weinig en hebt het gevoel steeds minder te kunnen. De relatie met je werkgever en je collega’s kan onder druk komen te staan, irritaties en onbegrip nemen toe.
  • Op het werk gaat het steeds slechter en je meldt je vaker ziek. Je baas wil dat je weer aan het werk gaat terwijl dat (nog) niet lukt. Anderzijds wil je ook graag aan het werk maar weet je nog niet hoe.
  • Je hebt geen idee hoe je op je werk duidelijk kunt maken wat er aan de hand is en waarom je bijvoorbeeld de ene dag meer kunt dan de andere. Hierdoor nemen spanning en stress toe waardoor je sneller geïrriteerd raakt, gaat piekeren en je gezondheidsklachten juist toenemen.

Open en eerlijk

Om bovenstaande te voorkomen en om te voorkomen dat je volledig uitvalt, is het belangrijk om een open werkhouding tegenover je werkgever te hebben. Ook is het goed om tijdig aan de bel te trekken bij een bedrijfsarts. Zij kunnen je tevens op een laagdrempelige manier helpen met uitleg geven richting je werkgever. Een aantal tips die je daarbij zeker kunnen helpen:

  • Informeer bij je behandelend arts wat je kan doen;
  • Denk oplossingsgericht richting je werkgever en bied suggesties;
  • Meld het direct als je aandoening werk gerelateerd is (bijvoorbeeld verergering van klachten door werkzaamheden);
  • Blijf in contact met je werkgever als je niet kunt werken;
  • Zoek hulp en/of ondersteuning en werk aan je conditie.