Voor mensen bij wie de alvleesklier chronisch ontstoken is, is roken extra schadelijk en gevaarlijk. Uit onderzoek blijkt ook dat stoppen met roken leidt tot minder pijn, minder complicaties en betere uitkomsten voor u als patiënt, zowel op de korte als lange termijn. We snappen echter dat stoppen met roken erg moeilijk kan zijn. Daarom geven we in dit artikel wat algemene adviezen en tips. Weten wat de gevolgen zijn en een goede voorbereiding kunnen al veel helpen.

Roken bij een chronische alvleesklierontsteking

Van roken is bekend dat het voor iedereen veel nadelige gevolgen heeft, maar het heeft ook een negatief effect op het verloop van een chronische alvleesklierontsteking. Uit onderzoeken blijkt dat patiënten met chronische alvleesklierontsteking die roken een lagere kwaliteit van leven hebben in vergelijking met niet-rokende patiënten. Daarnaast vergroot roken de kans op het ontstaan van pijnklachten en zal er sneller verergering optreden van de chronische alvleesklierontsteking door beschadiging van het weefsel. De alvleesklier functioneert hierdoor minder.

Ook heeft u een hogere kans op het ontwikkelen van kanker. Daarnaast geeft roken een verhoogde kans op complicaties van uw alvleesklierontsteking. Denk hierbij het ontstaan van verkalkingen in de alvleesklier, suikerziekte en/of verteringsproblemen. Het ontwikkelen van complicaties is niet alleen afhankelijk van of u rookt, maar ook van de hoeveelheid sigaretten die u dagelijks rookt.

Ik wil nu stoppen met roken

Wilt u na het lezen van bovenstaande het liefst meteen stoppen met roken, dan hebben we een aantal tips voor u. Het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Zo wordt de kans groter dat het stoppen gaat lukken.

Het kan helpen om een stopdatum te kiezen en van tevoren de redenen op te schrijven waarom u wilt stoppen. Denk ook alvast na over wat u kunt doen op moeilijke momenten, wanneer de verleiding te roken het grootst is, zoals op een verjaardagsfeest. Afleiding, ontspanning en beweging kunnen helpen op zulke momenten. Gooi alle sigaretten weg, beloon uzelf op deze moeilijke momenten en zoek extra hulp als u deze nodig heeft.

Kies een stopmethode

U kunt ervoor kiezen het stoppen zelf te doen, of hiervoor de hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een coach. Er zijn verschillende methoden om te stoppen met roken.

Denk hierbij aan:

  •  Zelfhulpmethoden (steun van een app, game of online interactief programma);
  • Erkende begeleiding (van een huisarts, praktijk ondersteuner of getrainde coach);
  • Erkende begeleiding met medicatie (na overleg en bespreking met de huisarts).

Beslis (samen met uw huisarts) welke vorm van ondersteuning bij u past.

Voorkom verergering van uw chronische alvleesklierontsteking en stop met roken

Er zijn veel goede redenen om te stoppen met roken, ook met oog op uw chronische alvleesklierontsteking. Naast dat u zich over het algemeen fitter zult gaan voelen, loopt u ook minder risico’s op aandoeningen én voorkomt u verslechtering van uw chronische alvleesklierontsteking.

Het is nooit te laat om te stoppen. Met het oog op uw alvleesklierontsteking is het ook al beter om te minderen met het aantal sigaretten per dag. Dat zal al verschil maken.

Ik ben gestopt met roken en wil dat zo houden

Stoppen met roken is voor veel mensen moeilijk, maar gestopt blijven vaak nog moeilijker. Ook hier hebben we weer een aantal tips voor.

Zorg ervoor dat u afleiding heeft als u de behoefte voelt om te roken, en geef uzelf een compliment of beloning als u op deze momenten niet rookt. Pas ook op met alcohol of andere verleidingen die ervoor zorgen dat u wilt gaan roken. Vanzelfsprekend is het ‘t beste om nooit meer een sigaret op te steken als u gestopt bent. Als u toch weer een keer gerookt heeft, probeer dan te achterhalen hoe dit kwam, zodat u het de volgende keer kunt voorkomen.

Voor de moeilijke momenten is het handig om u hierop voor te bereiden. Bedenk vooraf al een antwoord voor als andere mensen u een sigaret aanbieden. Als u de drang voelt om te roken, wacht dan 5 minuten en zoek in de tussentijd afleiding. Het beste is om geen uitzonderingen te maken, zoals wel roken op feestjes.

Bent u bang dat u het stoppen niet vol gaat houden, of bent u toch weer begonnen? Bel de huisarts voor het maken van een afspraak voor begeleiding.

Ontwenning na stoppen met roken

Als u stopt met roken, kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Dit is vervelend, maar het kan geen kwaad. Denk hierbij aan somberheid, hoofdpijn, slapeloosheid, trage stoelgang, zweten of trillen. Sporten, ontspanning en afleiding kunnen helpen om de klachten te verzachten.