Je hebt de diagnose chronische pancreatitis gekregen. Een heftige diagnose met veel impact op je leven. Het is immers een soort pijn die nooit meer helemaal over zal gaan en waar je mee moet leren leven. Natuurlijk is het volkomen logisch dat je vragen hebt want er komt veel op je af. Niet alleen praktische vragen omtrent voeding of het aanpassen van je levensstijl, maar ook geestelijk. Hoe ga je om met de diagnose? En wat betekent de diagnose voor je omgeving?

Door te leren leven met deze aandoening en de chronische pijn kun je meer berusting vinden. We geven je graag een aantal handvatten om de diagnose een plek te geven in je leven.

  1. Accepteren. Accepteer dat je deze aandoening hebt en de bijbehorende pijnklachten. Maar ga niet bij de pakken neer zitten en kom in actie voor jezelf! Wees proactief in het zoeken naar mogelijkheden om je klachten te beperken en sta open voor (medisch) advies van anderen.
  2. Contact maken met jezelf. Dit klinkt misschien wat “zweverig”, maar wat we hier eigenlijk bedoelen is luisteren naar de signalen van je lichaam, je gevoelens en hiervan bewust te worden. Om dit te kunnen doen zul je soms je huidige gewoontes en ook gedrag aan moeten passen. Het is belangrijk hier goed de tijd voor te nemen.
  3. Dagindeling maken. Door je dag goed in te delen kun je ook beter je energie verdelen. Probeer dagelijks tijd in te plannen om te bewegen en om lichaamsoefeningen te doen maar zorg ook voor voldoende ontspanning. Op deze manier kom je mentaal tot rust.
  4. Hulp vragen. In het begin kan dit best lastig zijn, want velen zien hulp uitvragen als falen. Maar je zult zien dat het juist veel begrip oplevert voor je situatie. En door er veel over te praten kom je vaak tot nieuwe inzichten. Daarnaast kan je omgeving je ook helpen met praktische zaken. Hulp vragen is krachtig en onthoud: delen is helen! Er zijn veel instanties/verenigingen die je bij kunnen staan. De Alvleeskliervereniging is er hier bijvoorbeeld één van. Een andere instantie is de LVPW, die zich bezighoudt met psychosociale (ondersteuning bij psychische gevolgen van een ziekte) van jou en je naasten. Zij werken al jaren samen met de Alvleeskliervereniging. Lees hier meer over hoe zij jou kunnen ondersteunen.
  5. Gun jezelf tijd. Er kan veel tijd overheen gaan voordat je pijnklachten kunnen verminderen. Verwacht geen wonderen. Word niet overmoedig wanneer je je heel goed voelt, dit maakt de kans op een terugval groter. Probeer elke dag te bekijken wat je aankunt.