De alvleesklier met al zijn belangrijke functies kun je maar beter te vriend houden. Uiteraard door veel te bewegen, suikers en alcohol te vermijden en gezond, gevarieerd te eten kun je een hoop voor dit orgaan betekenen. Over het laatste punt gaan we het hebben in deze blog. Wat zijn praktische voedingstips die je direct kunt toepassen ter ondersteuning?
Een paar punten om in je achterhoofd te houden bij het lezen van deze blog:
– Er is helaas niet veel bewezen over gezonde voeding voor de alvleesklier specifiek. De tips zijn dan ook afgeleid van de algemene Richtlijnen Gezonde Voeding (RGV) van het Voedingscentrum;
– Het is zaak rekening te houden met welk type alvleesklierontsteking je hebt. Wanneer je een milde, acute alvleesklierontsteking hebt dan kun je bijvoorbeeld sneller je voeding opbouwen volgens de Richtlijnen Gezonde Voeding (RGV). Bij een ernstigere vorm is de eiwitbehoefte bijvoorbeeld veel hoger en anders.
1. Eiwitrijk eten
Eiwitten, en dan met name plantaardige eiwitten, zijn een verrijking voor je alvleesklier. Wanneer je te maken hebt (gehad) met een (chronische) alvleesklierontsteking zijn eiwitten belangrijk om je gewicht en spiermassa te behouden. Door een alvleesklierontsteking kun je te maken hebben met pijn na het eten wat een reden kan zijn om eten te laten staan. Toch is het belangrijk om, kleine beetjes, te blijven eten. Eiwitten zijn nodig voor de opbouw en herstel van je lichaamsweefsels.
Eiwitten kun je onder andere halen uit zuivelproducten zoals kwark, (karne)melk, kefir en kaas. Maar ook in vlees(vervangers), vis en ei zitten boordevol eiwitten. Plantaardige eiwitten zijn de beste variant om te eten. Deze zitten in noten, peulvruchten en sojabonen/producten.
2. Rauwe en onbewerkt noten en zaden
Noten, zaden, kiemen, salades en kruiden kun je het beste zo rauw en onbewerkt eten. Deze bevatten veel enzymen om het eten te verteren. Zo help je de alvleesklier zeker een handje!
3. (Tropisch) fruit
Ananas (mét hart), papaya of kiwi bevatten eiwitsplitsende enzymen wat helpt bij het verteringsproces. Mocht je veel last hebben van bijvoorbeeld slijm, dan is het eten van fruit goed om het speeksel wateriger te maken, maar ook goed en rustig kauwen is hierbij aan te raden!
4. Kruiden en specerijen
Meer gebruik van kruiden en specerijen in je eten om zo het zoutgebruik omlaag te brengen is een gezonde gewoonte. Pas echter op dat je niet teveel kruiden en specerijen gebruikt.
5. Antioxidanten
Antioxidanten zijn een must in je voeding. Dit zijn bijvoorbeeld vitamine E en C, bètacaroteen en voor de spoorelementen seleen en zink. Deze stoffen hebben een goede invloed op zogenoemde vrije radicalen. Dit zijn, in het kort, instabiele bijproducten (moleculen zonder elektron) in ons lichaam. Daarom kunnen deze snel reageren op andere stoffen, zorgen voor disbalans in je lijf en kunnen schade aanrichten aan weefsels en cellen.