Lipase hangt onlosmakelijk samen met de alvleesklier, maar wat is lipase precies en welke rol speelt lipase in het lichaam?

Lipase is belangrijk

De alvleesklier produceert verschillende soorten enzymen die noodzakelijk zijn voor de vertering van voedsel. Eén van de enzymen die de alvleesklier produceert is lipase. De functie van lipase is het mogelijk maken van verteren van vet, dit doet lipase door als het ware het vet in kleinere stukjes te knippen.

Maar waarom is lipase dan zo belangrijk? Vet maakt toch alleen maar dik? Nee, zeker niet. Vet is juist een grote bron van energie voor het lichaam. Ter vergelijking: één gram vet bevat ongeveer net zo veel energie als twee gram eiwitten of koolhydraten. Bovendien heeft vet nog een andere, niet onbelangrijke, functie: het is nodig voor het opnemen van de zogenaamde vet-oplosbare vitamines (A, D, E en K).

Verminderde werking van de alvleesklier

Als de alvleesklier ontstoken is produceert hij minder enzymen (en dus ook minder lipase) of zelfs helemaal geen enzymen meer. Een gebrek aan lipase uit zich onder andere in vettige diarree; het vet uit de voeding verlaat dan onverwerkt het lichaam. Hiermee kampt het lichaam dus niet alleen met een energietekort, maar ook met een tekort aan de vet-oplosbare vitamines. Gevolg: minder energie en zelfs gewichtsverlies.

Hoe wordt een tekort aan lipase behandeld?

Wanneer er een tekort aan lipase is, wordt vaak een enzymtherapie aangeboden. Zo’n therapie bestaat uit capsules met korrels met de stof pancreatine. Deze stof bevat de drie belangrijkste enzymen om voedsel te verteren: protease, amylase en lipase. De korrels bevatten een beschermlaagje om de enzymen tegen het maagzuur te beschermen. In de dunne darm lossen de korrels vervolgens op zodat ze hun werk kunnen gaan doen.

De capsules moeten gelijktijdig met het eten worden ingenomen, of anders maximaal tot een half uur na de maaltijd. Het aantal capsules is echter afhankelijk van de hoeveelheid vet die het eten bevat. Bij bijvoorbeeld koffie, thee, frisdrank of fruit hoeven geen capsules ingenomen te worden.